Thursday, April 17, 2014

Biserica Neagră din Brașov




            Veche de peste 500 de ani, Biserica Neagră este cel mai reprezentativ monument istoric al Braşovului şi cel mai mare edificiu religios între Viena și Istanbul. Unul dintre simbolurile orașului Braşov. Inițial a fost numită Biserica Sfânta Maria.
           Construcția Bisericii a durat aproape 100 de ani, a început în 1380, s-a finalizat în jurul anului 1477. În anul 1421 construcția, neterminată, a avut de suferit din cauza invaziei otomane. În planul inițial, Biserica era prevăzută cu două turnuri, însă din lipsa fondurilor cel de-al doilea turn nu a fost construit niciodată, iar primul și singurul turn a fost finalizat cu 37 de ani mai târziu decât restul clădirii, în 1514. În turnul Bisericii se află unul dintre cele mai mari clopote din Europa și cel mai mare din România, cântăreşte 6300 kg. Pe lângă acesta în turnul Bisericii mai sunt două clopote de dimensiuni mai mici.
           În 1542, din inițiativa umanistului  Johannes Honterus se schimbă statutul Bisericii, devenind biserică luterană odată cu introducerea slujbelor religioase în limba germană de rit evanghelic-luteran. Până în 1542 biserica fusese catolică. Omul de cultură, umanistul Johannes Honterus, este înmormântat în Biserica Neagră.
          Numele de Biserică Neagră se datorează incendiului din 1689. La 21 aprilie 1689, biserica a fost parțial distrusă în urma incendiului. Reconstrucția acesteia a durat aproape 100 de ani. În acest timp s-a extins acoperișul și s-a renovat interiorul pierzându-și influențele gotice și căpătând o influență barocă. Pentru refacerea bolții bisericii au fost aduși meșteri din străinătate deoarece cei din zonă nu aveau cunoștințele necesare refacerii acesteia.
         Orga mecanică Buchholtz, din Biserica Neagră, este cea mai mare, unică și funcțională orgă din sud-estul Europei. A fost construită între anii 1836-1839. Orga are 3993 de tuburi și 76 de registre.
   
     Tot în cadrul Bisericii Negre se află cea mai importantă colecție de covoare orientale din sud-estul Europei. Mare parte din covoarele existente sunt donații ale vizitatorilor. Biserica Neagră din Brașov, are o capacitate de 5000 de persoane, măsoară 90 m lungime și 37 m înălțime iar turnul crucii are 65 m.
         În curtea Bisericii Negre arheologii au găsit peste 50 de morminte medievale din secolul al XII-lea, semn că aici ar fi fost un cimitir medieval. În 1590 este atestat un cutremur, în urma căruia clopotele au bătut fără ca nimeni să le tragă.

*Doritorii de a afla mai multe amănunte din istoria Bisericii Negre pot face cunoştinţă cu cărţile:

Fabini, Herman. Biserica Neagră din Braşov. – Sibiu: Ed. Monumenta, 1997. 

Dăruţ, Vasile. Arta gotică în România. – Bucureşti: Ed. Meridiane, 1979. 

Vasile Cucu, Marian Ştefan. România - Ghid atlas al monumentelor istorice. – Bucureşti: Ed. Sport - Turism, 1979.
                                                                                                      Natalia Şveţ

No comments:

Post a Comment